Help mij op weg

Alle veelgestelde vragen
Podcast-aflevering

#4 Koninklijk bezoek

Het wrakke water
00:00:00 00:00:00
10 30

Boer Douwe Dijkstra uit Rutten, gelegen in de kop van de Noordoostpolder, is op 1 februari 2016 tijdens het ploegen op zijn aardappelperceel weer op een flink stuk hout gestuit. Dat was in het verleden al vaker gebeurd, maar deze keer ging het anders. De ploeg sloeg dit keer helemaal vast.

Er werd een loonwerker bijgeroepen die met een kraan een enorme balk uit de grond trok.

Dit was niet een stuk wrakhout van een klein scheepje van een meter of tien, waar eerder grondonderzoek naar uit wees. Hier was wat anders aan de hand, dit moest om een veel groter schip gaan…

In de laatste aflevering van Het wrakke water, volgen we chronologisch wat er gebeurd vanaf het moment dat een scheepswrak gevonden wordt tot en met de (hopelijke) identificatie van het wrak. We brengen een bezoek aan het maritiem scheepsarcheologisch depot in Groningen en bekijken bijzondere vondsten die ons vertellen wat voor schip het hier betreft, wat de lading is geweest en waar het vandaan komt.

Een groot deel van de spanten, de kielbalk en andere onderdelen van het wrak wat in Rutten is aangetroffen, zijn zo natuurgetrouw mogelijk in de oorspronkelijke vorm herplaatst als landschapskunst in het Kuinderbos aan de Schoterweg, bij het plaatsje Bant, vlak bij de vindplaats. Meer dan een bezoekje waard!

Het uitgebreide rapport dat maritiem archeoloog Yftinus van Popta over het onderzoek naar en de identificatie van dit wrak schreef, is te vinden op hetwrakkewater.nl

Daar vind je ook foto’s van de opgraving, wrakvondsten en de huidige openlucht expositie van het wrak.

Credits ‘Het wrakke water’:

Research: Renate van der Zee

Format en scriptontwikkeling: Jonathan Groubert

Co-host & adviseur: Yftinus van Popta

Verteller: Bartho Braat

Themamuziek & leader: JP Geersing

Aanvullende muziek & SFX: Blue Dot Sessions & Epidemic Sound

Productie, eindredactie en montage: Jon Hille

Kijk voor meer achtergrond informatie op www.hetwrakkewater.nl