Help mij op weg

Alle veelgestelde vragen
Podcast-aflevering

Aangenaam, Vanessa

Aangenaam
00:00:00 00:00:00
10 30

De een moet erbij denken aan vlinders, de ander aan vrolijke up-tempo hitjes, en weer een ander denkt aan een weg in Lelystad; de naam Vanessa.

De naam Vanessa komt -zoals wel meer namen- uit Amerika overwaaien in de jaren 70. Uit een Telegraaf-artikel waarin ze de geboorte-aankondigingen van hun krant analyseren, blijkt dat Carolien de topper van het jaar 1979 is. Maria en Anna scoren ook goed, maar de hoogste nieuwe binnenkomer: de naam Vanessa. De naam heeft alles in zich om een enorme hit te worden.

Maar dan… stort de naam volledig in. Hij keldert, zo legt naamkundige Gerrit Bloothooft uit, harder dan Adolf, net zo snel als de naam Joran- van misdadiger Joran van der Sloot.

De ondergang van de naam Vanessa loopt- niet toevallig- synchroon met de opkomst van de wulpse zangeres Vanessa. Dankzij haar sexy imago vinden kersverse ouders de naam niet meer passen bij zo’n lief klein pasgeboren babytje.

Veertig jaar later heeft de naam Vanessa nog altijd een sexy imago. In Nederland dan. In Ierland denkt men daar heel anders over. Daar vindt men de naam stijlvol, koninklijk zelfs. Hoe zit dat? Waar komt die naam Vanessa eigenlijk vandaan?

Het spoor naar de herkomst van de naam Vanessa leidt naar Celbridge, een klein plaatsje ongeveer een uur per paard vanaf Dublin. Daar bevindt zich het landgoed waar ’s werelds eerste Vanessa opgroeide. Wie was die Vanessa, hoe kwam ze aan haar naam en hoe is het haar vergaan? Je hoort het in de nieuwste aflevering van de podcast Aangenaam.