Help mij op weg

Alle veelgestelde vragen
Podcast-aflevering

#3 Hoe blijf ik gezond?

60
00:00:00 00:00:00
10 30

In aflevering 3 van Zestig gaat Elles de Bruin of zoek naar hoe je gezond blijft als je tegen de 60 loopt. Als je jong bent, sta je niet zo vaak stil bij het feit dat je lijf ergens kan gaan haperen. Maar na je 60e zit je toch echt aan de kwakkelende, stroeve en een stuk minder vitale kant van de medaille. Terwijl je toch ook nog zoveel jaren te gaan hebt! Dus gezond en sterk zijn, en vooral ook blijven na je 60e, hoe doe je dat?

Cardioloog Janneke Wittekoek, gespecialiseerd in het vrouwenhart, zegt dat je drie waardes goed in de gaten moet houden: Je cholesterol, je bloeddruk en je gewicht. Daarnaast moet je bewegen, dat is juist voor het ouder wordende lichaam erg belangrijk. En krachttraining is daarbij heel erg van belang: Wittekoek: “ Vanaf je zestigste ga je spiermassa verliezen en juist die spieren heb je op oudere leeftijd juist erg nodig. Om bijvoorbeeld nog goed uit een stoel te komen of om iets bovenuit een kastje te kunnen halen. Die dagelijkse handelingen wil je goed getraind wel kunnen blijven doen”.

In aflevering drie gaat Elles zelf ook naar de personal trainer om te kijken hoe ze sterker kan worden nu ze bijna Zestig is.