Help mij op weg

Alle veelgestelde vragen
Podcast-aflevering

#1 Rellen in de hoofdstad

De Taxioorlog | BNR
00:00:00 00:00:00
10 30

“Als jullie oorlog willen, dan krijgen jullie oorlog!” Woedende taxichauffeurs komen in opstand tegen de nieuwe taxiwet. De wet is volgens hen met Haagse arrogantie gemaakt en betekent het einde aan het monopolie van de Taxi Centrale Amsterdam. En dat pikken de chauffeurs, die zich flink in de schulden hebben gestoken om zich aan te kunnen sluiten bij de TCA, absoluut niet. Al snel ontmoet verslaggever Sander ’t Sas chauffeurs Cees Meester en Jan den Hartog, die de troepen taxichauffeurs aanvoeren.

De Taxioorlog is een journalistiek onafhankelijke productie van onderzoeksjournalist Sander ’t Sas, in samenwerking met BNR. Sander maakt als jonge verslaggever de taxioorlog mee, en bewaarde alle geluidsfragmenten jarenlang in zijn persoonlijke archief. Met de verhalen van Jan en Cees schetsen die fragmenten een ontluisterende beeld, én komen ze samen tot nieuwe inzichten.

Over de aflevering:
Tot 2000 had Amsterdam slechts één taxicentrale: de Taxi Centrale Amsterdam (TCA), dat een beperkt aantal auto’s met taxilicentie had rondrijden in de hoofdstad. Aangesloten chauffeurs staken zich voor tonnen in de schulden om zo’n licentie te bemachtigen. Dat loonde, want chauffeurs waren hierdoor verzekerd van werk en de prijzen konden kunstmatig hoog worden gehouden.

Een nieuwe taxiwet maakte een einde aan het monopolie van de TCA waardoor de markt in 2000 werd geliberaliseerd. Met andere woorden: de duurbetaalde licenties waren niets meer waard, en andere taxibedrijven gingen er met de klandizie vandoor.

Geweld en intimidatie wordt door de TCA-chauffeurs niet geschuwd om hun boosheid te uiten. Ze zijn woedend op de overheid, maar vieren hun frustraties bot op rijders van de nieuwbakken concurrent TaxiDirect.

Cees Meester is chauffeur en manusje van alles van de TCA. Hij loopt bij de demonstraties voorop, evenals Jan den Hartog. TaxiDirekt directeur Peter Fonkert maakt zich zorgen om zijn chauffeurs, die met honkbalknuppels in elkaar worden geslagen. Ook wordt een kritisch gemeenteraadslid korte tijd ‘ontvoerd’ door chauffeurs die hem even de waarheid willen vertellen. TCA-directeur Dick Grijpink ,die geen blad voor de mond neemt, lijkt het geweld tegen TaxiDirekt aan te moedigen, door aan te bieden de advocaatkosten te betalen voor chauffeurs die in de problemen komen.

Over BNR
BNR is met ruim 5 miljoen luisteraars per maand volgens de NLO-ranker de tweede podcastuitgeverij van Nederland. Je vindt de podcasts van BNR op alle podcastapps. Als je ‘De Taxioorlog’ interessant vond, luister dan ook eens naar Hoge Bomen, Jumbo, van supermarkt tot superkracht.

Foto: © ANP / Jörgen Caris