Help mij op weg

Alle veelgestelde vragen
Podcast-aflevering

#4 Door het oog van de naald

De Taxioorlog | BNR
00:00:00 00:00:00
10 30

“Wat zal ik doen, ruggetje of neussie?”. Grof geweld wordt niet geschuwd om kritische TCA-chauffeurs de mond te snoeren. Dat het geen zuivere koffie is in de top van het bestuur van de TCA is wel duidelijk, en ook de weg naar andere vormen van intimidatie is makkelijk gevonden.

De Taxioorlog is een journalistiek onafhankelijke productie van onderzoeksjournalist Sander ’t Sas, in samenwerking met BNR. Sander maakt als jonge verslaggever de taxioorlog mee, en bewaarde alle geluidsfragmenten jarenlang in zijn persoonlijke archief. Met de verhalen van Jan en Cees schetsen die fragmenten een ontluisterende beeld, én komen ze samen tot nieuwe inzichten.

TCA-directeur Dick Grijpink installeert een ordedienst: zes kooivechters die de chauffeurs in het gareel moeten krijgen en die Grijpink als bodyguards moeten beschermen. Meer kritische chauffeurs krijgen nauwelijks werk meer en worden slachtoffer van pesterijen.

Er gebeuren meer rare dingen binnen de TCA. Aanslagen op Cees Meester en Jan den Hartog worden beraamd. Cees wordt van de weg gereden, nadat hij voor een klusje op de centrale moest zijn. Hij kan ternauwernood zijn stuur omgooien en komt met de schrik vrij. Jan krijgt een klus van de centrale die hij doorgeeft aan een collega omdat hij toevallig geen tijd heeft. Als de collega op de bestemming komt vertrouwt hij het niet en belt Jan om uit te leggen waarom hij met gierende banden is weggereden.

Jan en Cees gaan praten met de politie en getuigen tegen Janmaat, Van Gelderen en Grijpink. Er worden diverse processen verbaal opgemaakt. Jan en Cees krijgen ook een onderhoud met Joost Tonino, de officier van justitie die het Marionet onderzoek leidt.  Omdat Jan praat, wordt hij op de centrale gezien als een ‘verrader’ en op verschillende manieren geïntimideerd. En dan is er nog dat aanbod, om ‘de TCA-top uit de weg te ruimen’, waar Jan en Cees niet op in gaan.

De Taxioorlog is een journalistiek onafhankelijke productie van onderzoeksjournalist Sander ’t Sas, in samenwerking met BNR.

Foto: © ANP / Jörgen Caris