Help mij op weg

Alle veelgestelde vragen
Podcast-aflevering

#5 De computer van de officier

De Taxioorlog | BNR
00:00:00 00:00:00
10 30

“Ik ben een luitenant van John Mieremet en ik moet ervoor zorgen dat jij je anders gaat gedragen in het bestuur van de TCA”. De gemeente Amsterdam onderneemt dappere pogingen om de taxistandplaatsen op een eerlijke manier te verdelen, maar de mannen van de straat volgen hun eigen regels. Ondertussen gaat ook binnen de politie de beerput open als een oude computer van de officier van justitie, met daarop zeer belastend materiaal voor de officier, bij het grofvuil wordt aangetroffen.

De Taxioorlog is een journalistiek onafhankelijke productie van onderzoeksjournalist Sander ’t Sas, in samenwerking met BNR. Sander maakt als jonge verslaggever de taxioorlog mee, en bewaarde alle geluidsfragmenten jarenlang in zijn persoonlijke archief. Met de verhalen van Jan en Cees schetsen die fragmenten een ontluisterende beeld, én komen ze samen tot nieuwe inzichten.

De eerste concurrent van de TCA, TaxiDirekt, is inmiddels weg, maar doordat de taxiwet nu volledig is ingevoerd mogen chauffeurs uit heel Nederland in Amsterdam rijden. De gemeente probeert de standplaatsen te reguleren door slagbomen te plaatsen.

Dure advocaatkosten voor het strafrechtelijk onderzoek naar de top van de TCA wordt betaald door de TCA, waardoor aangesloten chauffeurs eigenlijk voor de kosten opdraaien. Jan en Cees krijgen grote sommen geld aangeboden van een advocaat van de TCA om hun verklaringen bij de politie aan te passen. Doordat ze hier niet op in gaan wordt een ander pad bewandeld: die van de regelrechte bedreiging door beruchte criminelen.

En dan wordt de oude computer van officier van justitie Joost Tonino gevonden. Op die computer wordt naast uitgebreide verklaringen van Jan en Cees ook kinderporno gevonden. Tonino stapt direct op en het onderzoek wordt overgenomen.

De Taxioorlog is een journalistiek onafhankelijke productie van onderzoeksjournalist Sander ’t Sas, in samenwerking met BNR.

Foto: © ANP / Jörgen Caris