Help mij op weg

Alle veelgestelde vragen
Podcast-aflevering

#2 De arrestatie

De Taxioorlog | BNR
00:00:00 00:00:00
10 30

“Ondernemersrisico.” En daarmee is de kous af voor Den Haag. Daar nemen de duizenden taxichauffeurs van de TCA echter geen genoegen mee. Het geweld zwelt aan, niet in de laatste plaats aangestuurd door het bestuur en directie van de TCA. Ook politie en justitie hebben directeur Grijpink en bestuurders Hans Janmaat en Bub Van Gelderen op de korrel en beginnen een onderzoek. Cees en Jan besluiten samen te gaan werken met de politie.

De Taxioorlog is een journalistiek onafhankelijke productie van onderzoeksjournalist Sander ’t Sas, in samenwerking met BNR. Sander maakt als jonge verslaggever de taxioorlog mee, en bewaarde alle geluidsfragmenten jarenlang in zijn persoonlijke archief. Met de verhalen van Jan en Cees schetsen die fragmenten een ontluisterende beeld, én komen ze samen tot nieuwe inzichten.

Over de aflevering:

Moeten de chauffeurs van de TCA, die tonnen betaalden voor nu waardeloze vergunningen, gecompenseerd worden? Oud-minister Max Rood wordt aangesteld om hierover een advies te geven, maar geeft de chauffeurs uiteindelijk nul op het rekest. “Dat is ondernemersrisico”, is zijn overtuiging.

De situatie op straat wordt er niet beter van, want nog steeds wordt hierdoor concurrenten het leven zuur gemaakt door boze TCA-chauffeurs. TaxiDirekt directeur Peter Fonkert laat zijn chauffeurs voor het oog van de media de standplaatsen oprijden, om op die manier aandacht te krijgen voor het directe geweld dat hierdoor wordt uitgelokt. Vaak grijpt de ME voor draaiende camera’s in, waardoor de taxioorlog deels via de media wordt gevoerd.

In de Amsterdamse taxiwereld gaan ondertussen geruchten dat de TCA-directie onderwerp van onderzoek is door Justitie. TCA-directeur Dick Grijpink bevestigt dit in een interview en steekt zijn woede hierover niet onder stoelen of banken.

Taxichauffeur Cees Meester blijkt geen oproerkraaier, zoals zijn meeste collega’s hem zien, maar een informant van de Amsterdamse politie. Al lange tijd ziet hij dat er dingen binnen de TCA gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen en praat hierover met de politie.

Over BNRBNR is met ruim 5 miljoen luisteraars per maand volgens de NLO-ranker de tweede podcastuitgeverij van Nederland. Je vindt de podcasts van BNR op alle podcastapps. Als je ‘De Taxioorlog’ interessant vond, luister dan ook eens naar Hoge Bomen, Jumbo, van supermarkt tot superkracht.

Foto: © ANP / Jörgen Caris