Help mij op weg

Alle veelgestelde vragen
Podcast-aflevering

#2 De verdwijntruc

De Verdwenen SS'er
00:00:00 00:00:00
10 30

Veel nazi’s zijn na de oorlog gevlucht. Ze verstopten zich vaak in het noorden van Duitsland of zijn gevlucht naar verre oorden. We proberen te achterhalen of Heinrich dit ook geprobeerd heeft. De SS-baas Heinrich Himmler heeft zich zelfs vermomd als sergeant met een ooglapje. Een verdwijntruc die mislukte.

We proberen ook Walter Heinrich te typeren, in de hoop aanknopingspunten te vinden in onze zoektocht. Wat voor een man was het? En waarom werd hij al eind twintiger lid van de SS en de NSDAP? We spreken historicus en journalist Ad van Liempt. Want Heinrich lijkt in zijn gedrag heel veel op Albert Gemmeker, de kampcommandant van Westerbork. En we spreken historicus Evertjan van Roekel om erachter te komen waar de keuze van jongemannen voor de SS vandaan komt.

Deze (voorlopig) zesdelige podcast wordt geproduceerd door iO voor Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Wil je meer weten over Kamp Amersfoort of Walter Heinrich? Bezoek dan het nieuwe ondergrondse museum over het voormalige concentratiekamp.

De mixage en eindedit is gedaan door Frederik Middelhoff van Podcastguru.

De muziek is gecomponeerd door Bouke Hennipman.