Help mij op weg

Alle veelgestelde vragen
Podcast-aflevering

Wilfried de Jong - alleskunner

Jonge Jaren
00:00:00 00:00:00
10 30

Wilfried de Jong is een ware alleskunner. 

Hij schrijft boeken, heeft twintig jaar lang columns voor NRC getikt, maakt theater, vernieuwende televisieprogramma’s, fietst belachelijk hard, vertelt over zijn favoriete jazzplaten op de radio, speelt zelf contrabas, verschijnt overal goedgekleed, presenteert het Oog op Morgen, is een trotse Rotterdammer en bereikt in vrijwel alles wat hij doet de top. Zo behoort hij tot de beste interviewers van Nederland. 

Afhankelijk van hoe oud je bent, ken je hem van 24 Uur Met, of van Petje op Petje af met Matthijs van Nieuwkerk bij Holland Sport, of heel lang geleden, als de helft van het cabaretduo Waardenberg en de Jong. 

Samen met collega Martin van Waardenberg groot in de eerste helft van de jaren negentig, en daarna legendarisch geworden op YouTube.

Nu zijn ze weer bij elkaar, voor een zegeronde in hun thuisstad Rotterdam. We nemen dit interview op in de kleedkamer van het Nieuwe Luxor – grootste theater van Nederland – en Wilfried heeft net de voorstelling gespeeld.

Wat Ernst-Jan het meeste fascineert aan Wilfried is hoe hij alles tegelijk lijkt te kunnen doen. Van muzikaal theater maken tot boeken schrijven en van sportprogramma’s presenteren tot de acrobatische acts met Waardenberg en de Jong. Dat is indrukwekkend, zeker als je je bedenkt dat hij geen flauw idee had na de middelbare school wat hij wilde doen, en eerst een heel ander carrièrepad insloeg als sociaal werker.

Hoe heeft hij de keuzes gemaakt? En wat kunnen we van hem leren over het vinden van waar je aan wilt werken, en het combineren van verschillende type werk? Wat is zijn geheime formule? Wilfried vertelt het in dit gesprek.

👉 Bekijk de shownotes en lees het interview hier terug